A tudásbázis zsarolóvírusokról szóló részében említettük már a bitcoint, itt írunk egy pár szót arról, hogy mi is ez.

Fontos megjegyzés

Nem javasoljuk, hogy bárki fizessen, ha zsarolóvírus áldozatává vált, ez a cikk NEM azért jött létre hogy a fizetésben segítséget nyújtson.

Definíció

A bitcoin, (ISO kódja nincs, de általánosan használt megjelölése a BTC) egy digitális fizetőeszköz, amelyet elektronikus úton hoznak létre és tárolnak.

A lényeg

bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. A dokumentu (white paper) címe, amelyben a merőben új koncepciót leírta: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Satoshi Nakamoto a kriptovaluta közösségek legnagyobb alakja. Róla a nevén kívül ne től sok mindent tudunk – valószínűleg szoftverfejlesztő -, aki 2008 év végén publikálta az ötletét, és a bitcoin hálózat 2009. január 3-án elindult. A személyazonosságát azóta is homály fedi, nem lehet tudni, hogy ki a bitcoin atyja.

A bitcoinok biztonságosan tárolhatók egy bitcoin pénztárcában, számítógépen, mobiltelefonon, esetleg erre a célra kialakított külső adathordózókon, úgynevezett hardver pénztárcácon, vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz nem szükséges semmilyen bank, vagy egyéb elszámolóház, csak a küldő, illetve a fogadó bitcoincíme szükséges. A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését.

Ahogy a Netflix Shiny_Flakes: The Teenage Drug Lord c. dokumentumfilmjében is elhangzik: A rendőrség azt mondja, hogy van még több bitcoinom, én meg azt mondom, hogy nincs több.

Működési alapok

A bitcoin protokoll Satoshi Nakamoto által leírt és közzétett kliensben megvalósított elveket követi. A bitcoin hálózat felhasználóinak van legalább egy pénztárcája, amelyben a nyilvános-privát kulcspárok találhatóak. Tranzakció (átutalás) aláírásához a kliensprogram a privát kulcsot használja. Fizetés fogadásához a nyilvános kulcs egy olvasható formáját kell a másik félnek megadni. Ez valójában a pénztárca kulcsa.

A bitcoin blokklánc egy nyilvános főkönyv, amelyre a teljes Bitcoin hálózat alapul. A visszaigazolt tranzakciók felfűződnekk a blokkláncra és így a bitcoin tárcák „tudják” az egyenlegüket. Az új tranzakciók esetében ellenőrizhető és visszaigazolható, hogy ténylegesen a tárca tulajdonosa tulajdonos által birtokolt bitcoinok elköltése történt-e meg. A blokklánc sértetlenségét és elemeinek időrendi sorrendjét titikosítás biztosítja.

Az átutalás, vagyis egy tranzakció egy bitcoin tárcák közötti átvitel, amely felfűződik a blokkláncra (tehát a blokkláncon ellenőrizhető, hogy A tárca 1 BTC-t utalt B tárcának) A bitcoin tárcáknak van egy privát kulcsa amellyel a tranzakciókat aláírják, és amely igazolja hogy a pénztárca tulajdonosától érkezett a tranzakció. Az aláírás akadályozza meg azt is, hogy a tranzakciót az elindítását követően bárki módosíthassa. Az összes tranzakció felkerül a bitcoin hálózatra és általában a tranzakció elindítását követő 10-20 percben megkezdődik visszaigazolásuk, a bányászatnak nevezett folyamaton keresztül.

Tehát a misztikusnak tűnő bitcoin bányászat, valójában az utalások igazolásához szükséges folyamat lényege a konszenzus. A rendszer a blokkláncra fűzéssel a visszaigazolásra váró tranzakciók megerősítésére szolgál.

Az elektronikus pénz esetébenaz alapvető probléma annak megakadályozása, hogy valaki a birtokában lévő pénzt többször elköltse. Ennek megoldására (doube spending problem) az adatbázis 10 percenként bővül egy-egy blokkal, ahol az új blokkot egy véletlenszerűen választott csomópont állítja össze önállóan úgy, hogy abban ne legyen túlköltés. Az adatbázisba így bekerült blokkban szereplő tranzakciókat a többi csomópont konszezusosan megtörténtnek fogadja el.

Az összes eddig létrejött bitcoin blockot és tranzakciót bárki szabadon kikeresheti és megnézheti a blockchain exploreren. Még a híres pizzavásárlást is