Egy kis backup történelem

Az alexandriai könyvtárat, I. Ptolemaiosz fáraó alapította. A Muszeion („a múzsák csarnoka”) azzal a céllal épült, hogy egy helyen elérhető legyen az emberiség összes tudása. A fáraó fontos feladatának tekintette, hogy a tudósoknak – és a tudásnak – otthont adjon, és kutatásaikat, tanulmányaikat is elősegítse.

Nem semmi vállalkozás volt ez, a teljes gyűjtemény több százezer papírtekercset tett ki, ráadásul a könyvtárban nemcsak gyűjtötték a könyveket, hanem az írnokok másolatokat is készítettek róluk, ami akkoriban azért kemény meló volt.

Hosszasan lehetne írni a könyvtárról még, mert számtalan feljegyzés és történet kering róla, de…

Spoiler alert

A könyvtár leégett. Az összes benne tárolt adat megsemmisült.

És mi a helyzet napjainkban?

Ma már az adatok legnagyobb része elektronikusan érhető el, és a felhasználóknak minden lehetősége megvan arra, hogy az adataikat biztonságosan tárolják.

Ráadásul a felhasználók naponta új adatokat állítanak elő, ki többet, ki kevesebbet, legyen szó fényképekről, videókról vagy bármilyen egyéb dokumentumoról.

Ennek ellenére a felhasználói tudatosság nagyon sokszor nem terjed addig, hogy akár egyetlen plusz checkbox kipipálásával engedélyezzék az adatok felhőbe mentését, és sok esetben egy telefon megsemmisülését a felhasználó ugyanakkora katasztrófaként éli meg, mint  egyszeri az alexandriai könyvtáros.

A legnépszerűbb, nagy mennyiségű adatot kezelő online alkalmazások rendelkeznek saját – sokszor ingyenesen használható – backup megoldással, amit csak be kell kapcsolni

Felhasználói felelősség

A céges hálózatokon az adatokat rendszeresen mentik. Ez nem a felhasználó felelőssége, hanem az informatikai szolgáltatóé.

Ha nem vagy biztos abban, hogy a céges hálózaton tárolt adataidat is menti a szolgáltató, akkor ezt mindenképpen kérdezd meg, vagy jelezd az illetékes felé.

Ennek ellenére vannak a számítógépen, mobiltelefonon olyan adatok, amelyekért a felhasználó a felelős. Régen rossz, ha akkor kezdesz gondolkodni, hogy vajon a fényképeid – rosszabb esetben a 2FA authentikációs kulcsaid – vajon le vannak-e mentve biztonságosan, amikor a telefonod, vagy a notebookod narancslében úszik, vagy összetört képernyővel néz vissza rád a József krt. járdájáról.

Néhány apróság, ami megkönnyítheti az életed

  • A mobilodon tárolt képeket minden esetben mentsd a telefonod által javasolt cloud backup megoldásba! Ha androidod van, akkor erre ott a Google Photos, iPhone esetében pedig az iCloud. Ha elfogy az ingyenes keret, akkor havonta minimális költségért vásárolhatsz rengeteg tárhelyet, és megspórolhatod magadnak az összetört telefonod fölött fejét csóváló informatikus lesajnáló tekintetét.
  • A jegyzeteidet soha ne csak egyetlen eszközön tartsd. Nagyszerű appok vannak amelyek a felhőbe mentik a jegyzeteidet.
  • Használd a Google Chrome jelszótárolóját és mentsd el a jelszavaidat a böngésződbe.
  • A POP3 levelezés zsákutca! Ha ilyet használsz, akkor biztosan adatot fogsz veszíteni előbb, vagy utóbb.

És a legfontosabb

Ne legyen olyan dokumentumod, képed, vagy bármilyen egyéb adatod, ami egyetlen példányban létezik a mobilodon, vagy a számítógépeden!

Ha ebben segítség kell, kérdezd az informatikai szolgáltatódat! Hidd el, hogy sokkal szívesebben fog segíteni a backup beállításában, mint az adataid visszaállításában.

Minden alkalmazás, amiben adataid vannak, egyszer gondot fog okozni, ha nincs róla rendszeres mentés. Csak idő kérdése.

Vállalkozói felelősség

Ha saját vállalkozásod van, vagy a munkahelyeden nagy mennyiségű adattal dolgozol, akkor az adataid mentéséről az informatikai szolgáltatódnak kell gondoskodnia.

Minden vállalkozásnak rendelkeznie kell mentési stratégiával, amely tartalmazza a mentett adatok körét.

Ha nem vagy biztos abban, hogy minden szükséges adatod mentve van, akkor kérdezd meg a szolgáltatót, vagy az informatikus kollégádat.

Jó tudni, hogy mit és milyen rendszerességgel mentenek a hálózaton lévő adataidból. Ne félj kérdezni!

Amennyiben mi vagyunk az informatikai szolgáltatód, akkor az alábbi gomb megnyomásával a helpdesken keresztül szívesen válaszolunk a mentésekkel kapcsolatos kérdéseidre: