Mi az a spam?

Az angol szó eredete egy angol konzervként forgalmazott hústermék (Spiced Pork And Ham), mely egy angol komikus filmjelenet (Monty Python’s Flying Circus egyik epizódja) alapján lett a „ránkerőltetett valami” jelölője.

(Forrás: Wikipedia)

Spamszűrés

A spamszűrés folyamatos verseny a spamet küldő és az azt kiszűrő rendszerek és szakemberek között. A spam technikailag ugyanolyan lehet, mint bármilyen hasznos email, azzal a különbséggel, hogy nem kérted, nincs rá szükséged és nincs semmi közöd a feladójához.

Az „indikátorok”, amelyek meghatározzák a spamet, lehetnek akár a levél feladója, a feladás helye, a kézbesítés valamely állomása, a levél tartalma vonatkozásában pedig szinte bármi. Persze, beállíthatjuk a spamszűrőn, hogy ettől a feladótól többet ne fogadjon levelet, de holnap majd egy másik feladótól jön egy kicsit más formában ugyanaz a levél, arról nem beszélve hogy mi van akkor, ha a feladó valid, csak éppen visszaélnek a nevével / címével? Soha többé ne küldhessen nekünk levelet?

Ugyanez vonatkozik a küldés helyére (IP cím) és a kézbesítéskor használt kiszolgálók láncolatára. A tartalmi szűrés pedig gépileg igen vegyes eredménnyel kecsegtet.

Egy gép vajon tud különbséget tenni a „megölni, nem kell félnetek” és a „megölni nem, kell félnetek” között, hogy egy klasszikus példánál maradjunk?

Nem valószínű, hogy ez így lenne, ezért nem is alkalmazzák ezt a módszert, a nyelvi korlátokról nem is beszélve. Ezek alapján nem tudsz gépileg egyértelműen azonosítani egy spam üzenetet. A mesterséges intelligencia alapú rendszerek elterjedésével természetesen ez a terület is meg fog változni.

A levélszemétszűrés sosem lesz 100%-os.

Sokéves tapasztalat, hogy 80-90% közötti találat az átlag, 90% feletti extrém jónak mondható.

Emellett mindig inkább engedőbb a szabály, mint szigorú. Gondold végig melyik a bosszantóbb, ha a napi normál levelek közé becsúszik néhány spam, vagy ha a kéretlen levélszeméthalom közé bekeveredik egy valódi, értékes levél. Melyiket veszed észre hamarabb? Melyik okoz kisebb kárt?

Tennivaló

Ha túl sok levélszemetet kapsz, akkor jelezd az informatikai szolgáltatódnak! Ha mi vagyunk az informatikai szolgáltatód, akkor ezt a helpdesken teheted meg az alábbi gomb lenyomásával: